Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu https://smaker.pl/przepisy-ciasta/przepis-jablecznik-na-biszkoptach,2009898,kulinarnachwila.html Jabłecznik bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i zapewniam że na jednym kawałku się nie skończy . Ciasto o różnych smakach, delikatnych biszkoptów, musu jabłkowego z galaretkami oraz pysznej ubitej śmietany z mascarpone i na koniec startej czekolady. Polecam
blaszka średniej wielkości, mikser, rondel, łyżka, papier do pieczenia, nóż,
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 67
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 76
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 67
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 76
Składniki
Przygotować formę, wykładając ją papierem do pieczenia, następnie na dnie formy ułożyć biszkopty, tworząc bazę dla jabłecznika. Jabłka obrać i pokroić w kostkę , włożyć do większej patelni , zalać je wodą i gotować przez 5 minut, po czym dodać galaretki w proszku, gotując kolejne 5 minut, aby uzyskać gładką i aromatyczną masę jabłkową. Jabłka z galaretką odstawić na bok, aby wystygły i lekko stężały, następnie ułożyć je równomiernie na biszkoptach. W oddzielnej misce ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru p mocno schłodzoną śmietanę po czym połączyć z serkiem mascarpone i uzyskując puszystą i kremową masę. Przygotowaną masę wyłożyć na jabłka, równomiernie rozprowadzając ją na całej powierzchni ciasta. Wierz ciasta posypać pokruszonymi biszkoptami, które pozostały z poprzedniej warstwy, oraz startą na tarce czekoladą. Całe ciasto schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, aby składniki dobrze się schłodziły i połączyły. Smacznego. Rada; Ja dałam za mało jabłek a więcej ubitej śmietany ze względu na wnuczkę, ale ciasto obłędnie dobre.
Ciasto gotowe do podania.
Ciasto w przekroju.