Do góry

Desery Przepis na:

jabłko pieczone z żurawiną leśną

jabłko pieczone z żurawiną leśną

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2291

Dodano:

Odsłon: 252

pyszny zdrowy deser, minimum pracy, maksimum smaku - bez glutenu, bo bez mąki :) podawany na ciepło świetnie zastępuje szarlotkę :)
Reklama
Reklama
jabłko pieczone z żurawiną leśną

Przygotowanie

  1. jabłka myję, nacinam w krzyżyk przy ogonku, drążę i pozbywam się gniazd nasiennych, ale nie przebijam na wylot, delikatnie wyjmuję środek z pestkami.
    W powstały "krater" w jabłku wciskam (mrożone) owoce żurawiny tak, by lekko rozpychały jabłko.
    Posypuję połową cynamonu.
    Piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni, funkcja góra-dół.

  2. Po wyłączeniu piekarnika, czekam jakieś 5 minut i dopiero wyjmuje jabłka.
    Odchylam skórkę , delikatnie, staram się bez miąższu.
    Posypuje resztą cynamonu i podaję w tym naczyniu, w którym się piekło.

    Na dnie naczynia zbiera się sok, słodziutki z kwaskową nutką - polewam nim jabłka.
    To jest mega pyszne!

    Dzieci lubią gdy jabłka polane są dodatkowo łyżka miodu lub syropu klonowego - już po upieczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń