Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dokładny przepis jak przygotować ciasto parzone. Nie podaję przepisu na krem bo każdy ma swój ulubiony krem.
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 60
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 96
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 125
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 100
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 60
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 96
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 125
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 100
Składniki
Określenie „ciasto parzone” pochodzi od sposobu wykonania ciasta. Mąkę wsypujemy do gotującej się wody z tłuszczem i „zaparzamy” ją w wysokiej temperaturze. Ciasto parzone przygotowywane jest bez cukru, ma więc bardzo różnorodne zastosowanie, ponieważ samo w sobie nie ma wyraźnie określonego smaku. Dlatego przepis podstawowy ma zastosowanie w niezmienionej formie, we wszystkich rodzajów wypieków z ciasta parzonego.
Przygotować wszystkie potrzebne składniki, dokładnie odmierzyć i odważyć. Zagotować wodę z masłem. Przesianą mąkę przesypać jednym ruchem do garnka. Mocno mieszając gotować tak długo, aż powstanie z ciasta odchodząca od garnka „klucha”. Na dnie pozostanie tylko cienka, biała warstewka ciasta. Przełożyć „kluchę” do miski i nieco ostudzić. Jaja wbijać pojedynczo i miksować po kolei z ciastem. Zanim wbijemy następne jajo, poprzednie musi być dobrze połączone z ciastem. Utarte ciasto parzone jest miękkie, błyszczące, złotożółte i spada z łyżki ciężko odrywając się.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni a następnie po około 10 minutach zmniejszyć do 170 aż się zarumieni ok 10-15 minut. Jeżeli pieczemy karpatkę ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki.
Jeżeli pieczemy eklerki lub ptysie ciasto nałożyć do szprycy z końcówką, zależnie od rodzaju ciasta, wyciętą w gwiazdę lub z okrągłym otworem. Wykonując ptysie należy wycisnąć na blasze małe kulki, na eklerki – sztabki, groszek ptysiowy, małe kulki wielkości soczewicy.
Niskie wypieki piec na środkowym poziomie, wysokie – na drugim od dołu poziomie piekarnika. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze nie wolno pod żadnym pozorem otwierać drzwiczek piekarnika. W przeciwnym razie ciasto na pewno opadnie, ponieważ jego powłoka nie stwardniała jeszcze wystarczająco.
Gotowe wypieki wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy i ułożyć na podstawkę do wystudzenia. Ostudzone wypieki zależnie od przepisu napełniać kremem itp.