Do góry

Desery Przepis na:

Jeżyki bez pieczenia

Jeżyki bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 3213

Dodano:

Odsłon: 650

Jeżyki czyli coś w rodzaju ciastek bez pieczenia. Zrobiłam je z płatków kukurydzianych, rodzynek i orzeszków ziemnych niesolonych. Całość skleiłam czekoladą z orzeszkami arachidowymi.

Składniki

  • 4 łyżki mleka
  • 100g czekolady z orzeszkami arachidowymi
  • ok. 3/4szkl. płatków kukurydzianych typu corn flakes
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jeżyki bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Jak już pisałam na początku, przygotowanie jeżyków jest bardzo proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Do rondelka nalałam mleko i podgrzałam je. Nie musi się gotować. Do gorącego mleka wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę z orzeszkami i mieszałam do jej całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę odstawiłam na chwilę i w tym czasie wymieszałam w misce płatki kukurydziane, rodzynki i orzeszki ziemne. Mieszankę wrzuciłam do przestudzonej roztopionej czekolady i wymieszałam wszystko dokładnie łyżką. Talerz przykryłam papierem do pieczenia. Łyżką wykładałam na papier porcje masy Masa jest dość luźna i trochę się rozsypuje więc można pomóc sobie rękami żeby ulepić coś na kształt ciastek. Można też zrobić kulki. Talerz z ciastkami wstawiłam na całą noc do lodówki aby ciastka zastygły. Na drugi dzień odkleiłam ostrożnie ciastka od papieru i przełożyłam na talerzyk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń