Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8502
Dodano: 01.08.2018
Odsłon: 2193
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać,ale łopatką. Wyłożyć do blaszki 30x40 z papierem do pieczenia. Piec ok 30 min.175*.
ciasto karpatkowe-Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę,i mieszać energicznie aż w garnku zrobi się nalot. Odstawić,przestudzić i wbijać po 1 jajku i szybko miksować.Na koniec dodać proszek do pieczenia i też zmiksować. Rozsmarować na blaszce 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.30 min. w 200*, potem zmniejszyć do 150* i dopiec z 10 min. na złoty kolor .
masa budyniowa-Rozmieszać budynie z żółtkami i ½ szklanki mleka.Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem.Potem dodawać po łyżce budyniu, ciągle miksując.
Wyłożyć na biszkopt.
Przykryć ciastem karpatkowym i schłodzić w lodówce.
Przed krojeniem, oprószyć cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (15)

GREGORHSPEED 03 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Boska <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 01 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Smaki dziecinstwa! Odpowiedzi: 12 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz