Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, szybkie ciasto bez pieczenia dla wszystkich miłośników batoników Kinder Country i nie tylko :)
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 939
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 939
Składniki
Papierem do pieczenia wykładamy dno tortownicy o wymiarach 21 cm. Biszkopty możemy albo ułoży na dnie albo zblendować z rozpuszczonym masłem oraz miodem i wysypać na dno. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i czekamy aż przestygnie.
200 ml śmietanki 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone oraz przestudzoną białą czekoladę i na najniższych obrotach jednym mieszadełkiem miksera miksujemy masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Do wszystkiego dodajemy 3 szklanki kangusów i delikatnie mieszamy. Wylewamy na spód z herbatników.
Rozpuszczamy ciemne czekolady w kąpieli wodnej i czekamy do ostygnięcia. W tym czasie resztę herbatników łamiemy na mniejsze kawałki i wysypujemy na biała masę.
Pozostałą cześć śmietanki (130 ml) ubijamy na sztywno i dodajemy przestudzoną mleczną czekoladę. Pamiętajcie musi być ona ostudzona inaczej może nam się zważyć bądź zrobi nam się po prostu zbyt płynna masa. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać rozpuszczoną w 3-4 łyżkach gorącej wody żelatynę. Wtedy mamy 100% pewności że górna masa ładnie nam stężeje, ale przy dobrze przestudzonej mlecznej czekoladzie nie ma takiej potrzeby.
Ciemną masę wylewamy na białą masę i herbatniki a następnie posypujemy kangusami wierzch ciasta. Ciasto po ok 3h się ścina ale jeśli zostawimy je na noc lepiej się przegryzie a kangusy napęcznieją. Życzę smacznego i zapraszam na Przepiśnik Bibi na Facebooku :)