Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka naszych babć, zawsze tak samo dobre drożdżowe. No i ta kruszonka która wybierana jest z ciasta pierwsza !
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 104
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 108
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 86
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 104
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 108
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 86
Składniki
Przyrządzamy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy 50 ml ciepłego mleka (uwaga: mleko musi być ciepłe, letnie ale w nie może być gorące) oraz dodajemy czubatą łyżeczkę cukru i płaską łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do przygotowanego rozczynu dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mleko, cukier, szczyptę soli, mąkę. Całość dokładnie mieszamy a następnie dodajemy roztopioną przestudzoną margarynę. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki dodajemy mąkę, cukier puder oraz wkładamy masło o temperaturze pokojowej (30 min wcześniej wyjęte z lodówki latem, zimną troszkę wcześniej). Wszystko razem zagniatamy i ucieramy. Następnie wstawiamy do lodówki na końcu posypiemy nią ciasto.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy rodzynki. Blachę o wymiarach 24x24 smarujemy masłem. Przekładamy ciasto do blaszki i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Do zarumienienia kruszonki, możemy sprawdzić dla pewności patyczkiem czy ciasto upiekło się w środku.
Przepisy Desery
Desery
Rolada z kremem karpatkowym
Desery
Pleśniak z jabłkami
Desery
Sernik na zimno z malinami i galaretką
Desery
Arroz doce czyli ryż na słodko
Rolada z kremem karpatkowym
Krem karpatkowy wydaje mi się jednym z najsmaczniejszych, a rolada jednym z n...
Odsłon: 33
Pleśniak z jabłkami
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 834