Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka naszych babć, zawsze tak samo dobre drożdżowe. No i ta kruszonka która wybierana jest z ciasta pierwsza !
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 219
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 83
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3227
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 219
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 83
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3227
Składniki
Przyrządzamy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy 50 ml ciepłego mleka (uwaga: mleko musi być ciepłe, letnie ale w nie może być gorące) oraz dodajemy czubatą łyżeczkę cukru i płaską łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do przygotowanego rozczynu dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mleko, cukier, szczyptę soli, mąkę. Całość dokładnie mieszamy a następnie dodajemy roztopioną przestudzoną margarynę. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki dodajemy mąkę, cukier puder oraz wkładamy masło o temperaturze pokojowej (30 min wcześniej wyjęte z lodówki latem, zimną troszkę wcześniej). Wszystko razem zagniatamy i ucieramy. Następnie wstawiamy do lodówki na końcu posypiemy nią ciasto.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy rodzynki. Blachę o wymiarach 24x24 smarujemy masłem. Przekładamy ciasto do blaszki i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Do zarumienienia kruszonki, możemy sprawdzić dla pewności patyczkiem czy ciasto upiekło się w środku.