Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka cukierków, nadwyżka herbatników, budyń, masło i orzechy. Od kilku dni intensywnie czyścimy wszystkie nadwyżki :). A jakie cuda przy tym wychodzą :).
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3651
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3651
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Składniki
SKŁADNIKI MASA KRÓWKOWA 20 dag cukierków Krówek kostka dobrego masła 100 g orzechów laskowych ( posiekanych) 2 żółtka 3 łyżki cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Cukierki rozpuszczamy na patelni, dodajemy posikane orzechy. Chwilkę smażymy - zmniejszamy ogień, Do powstałej masy dodajemy masło i żółtka. Gotujemy cały czas mieszjąc. Musimy uzyskać jednolitą konsystencję. SKŁADNIKI MASA BUDYNIOWA 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe łyżka mąki 200 g Kaśki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Proszek budyniowy mieszamy z mąką. Gotujemy budyń w 3 szklankach mleka. Odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy Kaśkę a na koniec przestudzony budyń. DODATKOWO 5 paczek herbatników KOŃCOWE WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 23/27 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę herbatników, na herbatniki jeszcze ciepłą masę krówkową i znowu warstwa herbatników. Następnie 3/4 masy budyniowej i warstwa herbatników. Na wierzch pozostałą masę budyniowa. Ja dodatkowo polałam wszystko polewą czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA łyżka masła 2 łyżki wody płaska łyżka kakao cukier do smaku Masło i wodę umieszczam w garnku i podgrzewamy. Dodajemy kakao i cukier i zagotowujemy.