Do góry

Desery Przepis na:

Krówka

Krówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 3910

Kilka cukierków, nadwyżka herbatników, budyń, masło i orzechy. Od kilku dni intensywnie czyścimy wszystkie nadwyżki :). A jakie cuda przy tym wychodzą :).

Składniki

  • 5 paczek herbatników
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SKŁADNIKI MASA KRÓWKOWA
    20 dag cukierków Krówek
    kostka dobrego masła
    100 g orzechów laskowych ( posiekanych)
    2 żółtka
    3 łyżki cukru

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Cukierki rozpuszczamy na patelni, dodajemy posikane orzechy. Chwilkę smażymy - zmniejszamy ogień, Do powstałej masy dodajemy masło i żółtka. Gotujemy cały czas mieszjąc. Musimy uzyskać jednolitą konsystencję.

    SKŁADNIKI MASA BUDYNIOWA

    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe
    łyżka mąki
    200 g Kaśki
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru

  2. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Proszek budyniowy mieszamy z mąką. Gotujemy budyń w 3 szklankach mleka. Odstawiamy do wystudzenia.

    Żółtka ucieramy z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy Kaśkę a na koniec przestudzony budyń.

    DODATKOWO

    5 paczek herbatników

    KOŃCOWE WYKONANIE

    Blaszkę o wymiarach 23/27 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę herbatników, na herbatniki jeszcze ciepłą masę krówkową i znowu warstwa herbatników.
    Następnie 3/4 masy budyniowej i warstwa herbatników. Na wierzch pozostałą masę budyniowa.

    Ja dodatkowo polałam wszystko polewą czekoladową.

    POLEWA CZEKOLADOWA
    łyżka masła
    2 łyżki wody
    płaska łyżka kakao
    cukier do smaku

    Masło i wodę umieszczam w garnku i podgrzewamy. Dodajemy kakao i cukier i zagotowujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń