Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka cukierków, nadwyżka herbatników, budyń, masło i orzechy. Od kilku dni intensywnie czyścimy wszystkie nadwyżki :). A jakie cuda przy tym wychodzą :).
SKŁADNIKI MASA KRÓWKOWA
20 dag cukierków Krówek
kostka dobrego masła
100 g orzechów laskowych ( posiekanych)
2 żółtka
3 łyżki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cukierki rozpuszczamy na patelni, dodajemy posikane orzechy. Chwilkę smażymy - zmniejszamy ogień, Do powstałej masy dodajemy masło i żółtka. Gotujemy cały czas mieszjąc. Musimy uzyskać jednolitą konsystencję.
SKŁADNIKI MASA BUDYNIOWA
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
łyżka mąki
200 g Kaśki
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Proszek budyniowy mieszamy z mąką. Gotujemy budyń w 3 szklankach mleka. Odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy Kaśkę a na koniec przestudzony budyń.
DODATKOWO
5 paczek herbatników
KOŃCOWE WYKONANIE
Blaszkę o wymiarach 23/27 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę herbatników, na herbatniki jeszcze ciepłą masę krówkową i znowu warstwa herbatników.
Następnie 3/4 masy budyniowej i warstwa herbatników. Na wierzch pozostałą masę budyniowa.
Ja dodatkowo polałam wszystko polewą czekoladową.
POLEWA CZEKOLADOWA
łyżka masła
2 łyżki wody
płaska łyżka kakao
cukier do smaku
Masło i wodę umieszczam w garnku i podgrzewamy. Dodajemy kakao i cukier i zagotowujemy.
Makiełki zwane również makiami lub makówkami. Przepis pochodzi z 410. odcinka...
Odsłon: 2892
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53563
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14121
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166520
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 28
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53563
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14121
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166520
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 28
Składniki
SKŁADNIKI MASA KRÓWKOWA 20 dag cukierków Krówek kostka dobrego masła 100 g orzechów laskowych ( posiekanych) 2 żółtka 3 łyżki cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Cukierki rozpuszczamy na patelni, dodajemy posikane orzechy. Chwilkę smażymy - zmniejszamy ogień, Do powstałej masy dodajemy masło i żółtka. Gotujemy cały czas mieszjąc. Musimy uzyskać jednolitą konsystencję. SKŁADNIKI MASA BUDYNIOWA 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe łyżka mąki 200 g Kaśki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Proszek budyniowy mieszamy z mąką. Gotujemy budyń w 3 szklankach mleka. Odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy Kaśkę a na koniec przestudzony budyń. DODATKOWO 5 paczek herbatników KOŃCOWE WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 23/27 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę herbatników, na herbatniki jeszcze ciepłą masę krówkową i znowu warstwa herbatników. Następnie 3/4 masy budyniowej i warstwa herbatników. Na wierzch pozostałą masę budyniowa. Ja dodatkowo polałam wszystko polewą czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA łyżka masła 2 łyżki wody płaska łyżka kakao cukier do smaku Masło i wodę umieszczam w garnku i podgrzewamy. Dodajemy kakao i cukier i zagotowujemy.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 75
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 218