Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż nie oparły się urokowi kruchych babeczek z kremem budyniowym? Taki deser to doskonały balans między chrupkością kruchego ciasta i orzeszkami ziemnymi a pysznym, rozpływającym się w ustach kremem. Koniecznie musisz spróbować!
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 495
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4434
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1112
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1258
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 394
Szybkie i proste babeczki cynamonowe bez użycia miksera gotowe w kilka minut .
Odsłon: 159
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 495
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4434
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1112
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1258
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 394
Szybkie i proste babeczki cynamonowe bez użycia miksera gotowe w kilka minut .
Odsłon: 159
Składniki
Przesiej sypkie składniki na stolnicę: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Następnie dodaj zimne masło i przesiekaj. Wbij żółtka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Możesz też wrzucić wszystkie składniki do misy robota kuchennego i wyrobić ciasto mechanicznie. Następnie uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Po wymaganym czasie wyjmij ciasto, odrywaj fragmenty i rozwałkowuj na stolnicy podsypanej mąką. Nasmaruj dokładnie foremki babeczek olejem albo masłem. Wykrawaj foremką babeczki i wykładaj je ciastem. Dno każdej babeczki nakłuj widelcem. Piecz ok. 12-15 minut w 180°C. Następnie wyjmij babeczki z piekarnika oraz z foremek (gdy są jeszcze ciepłe), po czym wystudź.
Wykonaj krem. Posiekaj czekoladę i odstaw. Wsyp przesianą mąkę i kakao do miseczki i zmieszaj z 75 ml mleka. Resztę mleka zagotuj w garnku, dodaj czekoladę i rozpuść. Na gotujące mleko wlej mączną zawiesinę i energicznie mieszając, ugotuj budyń. Garnek z budyniem przykryj talerzykiem lub owiń folią spożywczą i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Serek zmiksuj z Nutellą, a następnie dodawaj po łyżce zimny budyń. Jeśli masa jest za mało słodka, możesz dodać odrobinę cukru pudru. W wersji dla dorosłych dolej 2 łyżki rumu. Wymieszaj masę na jednolity krem.
Przełóż czekoladowy krem do rękawa cukierniczego i wyciskaj do wnętrza babeczek. Posyp orzeszkami ziemnymi i przechowuj w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce).
Przepisy Desery
Desery
Ciasto marchewkowe dla wielkanocnego zajączka (bezglutenowe)
Desery
Babka marchewkowa wilgotna
Desery
Kruche ciasteczka wielkanocne
Desery
Orzechy w czekoladzie
Ciasto marchewkowe dla wielkanocnego zajączka (bezglutenowe)
Wielkanoc to doskonała okazja, by delektować się wspaniałymi smakami, a bezgl...
Odsłon: 7
Babka marchewkowa wilgotna
Babka marchewkowa jest świetnym pomysłem na wielkanocne ciasto. Przygotujesz...
Odsłon: 407