Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kruche ciasto z owocami to genialna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie tradycyjne ciasta i wyraziste smaki deserów! W naszym przepisie na to proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto, do wypełnienia podstawy użyliśmy różnych rodzajów owoców - dwukolorowe porzeczki, maliny i poziomki genialnie orzeźwiają i są niezwykle soczyste, dzięki czemu całość nie będzie sucha! Całość kruchego ciasta z owocami zwieńczono klasyczną bezą, która dodatkowo dodaje pysznego, słodkiego posmaku i sprawia, że ciasto jest bardziej zwarte. To idealny przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają domowe ciasta, a nie chcą spędzać długich godzin w kuchni. Poznajcie nasz przepis na kruche ciasto z owocami i bezą!
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2783
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 37
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 345
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2783
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 37
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 345
Składniki
Przygotować ciasto – żółtka oddzielić od białek, białka odstawić. Wymieszać mąkę, pokrojone w kostkę masło, żółtka i cukier puder i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.
Gdy ciasto się chłodzi przygotować farsz – owoce wrzucić na patelnię i zagotować, wsypać kisiel, dokładnie wymieszać, aż do zgęstnienia, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, schłodzonym ciastem wyłożyć formę, dokładnie dociskając brzegi. Podpiec spód w piekarniku do uzyskania złotego koloru przez 10-15 minut.
Przygotować bezę – białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować do uzyskania białej, błyszczącej piany.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć owoce, na wierzch wylać ubitą pianę z białek, piec aż beza będzie krucha około 30-35 minut, wystudzić.