Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z pianką i gruszkami

Kruche ciasto z pianką i gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 722

Dodano:

Odsłon: 2226

Smakowite ciasto, mega kruche, słodkie i pachnące cynamonem. Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego ;)

Składniki

  • Ciasto;
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki lub pszennej,
  • 250 g masła zimnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek.
  • Pianka;
  • 5 białek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g),
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
  • Dodatkowo;
  • 3 gruszki,
  • cukier waniliowy,
  • cynamon.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

    Do miski wrzucamy wszystkie składniki i szybko zagniatamy ciasto.

    Dzielimy na dwie części.
    Jedną część wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę 33 x 20 cm.
    Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. Gruszki obieramy i kroimy w piórka, układamy na cieście. Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.

  3. Pianka;

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając.

    Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy cały czas miksując aż się dobrze rozpuści. Na koniec małą strużką wlewamy olej nie przerywając miksowania.
    Na gruszki wykładamy piankę, na to wykładamy pozostałą część ciasta.
    Pieczemy 35-40 min w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń