Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, słodka beza i kwaskowy rabarbar - połączenie idealne
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 197
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 427
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 460
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 197
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 427
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 460
Składniki
Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Oprósz niewielką ilością cynamonu i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i cukier kryształ, ubijaj przez ok. 10 min aż cały cukier się rozpuści. Na ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki. Żółtka połącz ze szczyptą soli i wlej do reszty składników. Mieszaj na początku za pomocą łyżki, a następnie wyrób dłońmi na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj łyżkę śmietany. Dno formy wylep połową ciasta, ponakłuwaj widelcem. Posyp ciasto bułką tartą (na tą wielkość blaszki 2 łyżki wystarczy), która wchłonie nadmiar soku z rabarbaru. Na ciasto wyłóż przygotowany wcześniej rabarbar i ubitą pianę z białek. Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta, odrywaj małe kawałki ciasta i spłaszczaj za pomocą dłoni, przykryj w taki sposób całą pianę. * Możesz też zetrzeć ciasto na tarce o grubych otworach. Piecz w temp. 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół). Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.