Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

Przepis dnia 2020-05-23
Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 3143

Dodano:

Odsłon: 2043

Kruche ciasto, słodka beza i kwaskowy rabarbar - połączenie idealne

Składniki

  • 140 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru kryształu
  • 500 g rabarbaru
  • Sól
  • cynamon
  • bułka tarta
  • ewentualnie: łyżka kwaśnej śmietany
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

Przygotowanie

  1. Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Oprósz niewielką ilością cynamonu i wymieszaj.
    Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i cukier kryształ, ubijaj przez ok. 10 min aż cały cukier się rozpuści.

    Na ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
    Żółtka połącz ze szczyptą soli i wlej do reszty składników. Mieszaj na początku za pomocą łyżki, a następnie wyrób dłońmi na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj łyżkę śmietany.
    Dno formy wylep połową ciasta, ponakłuwaj widelcem. Posyp ciasto bułką tartą (na tą wielkość blaszki 2 łyżki wystarczy), która wchłonie nadmiar soku z rabarbaru.
    Na ciasto wyłóż przygotowany wcześniej rabarbar i ubitą pianę z białek.
    Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta, odrywaj małe kawałki ciasta i spłaszczaj za pomocą dłoni, przykryj w taki sposób całą pianę.
    * Możesz też zetrzeć ciasto na tarce o grubych otworach.

    Piecz w temp. 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
    Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń