Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zaczerpnięty z promocji margaryny Kasia. Trochę go pozmieniałam. Moim zdaniem to ciasto jest wyśmienite.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4289
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2571
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3351
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11244
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4289
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2571
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3351
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11244
Składniki
Mąki + kakao + proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) wymieszać i przesiać przez sito.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka, a następnie olej. Do zaprezentowanego na zdjęciu ciasta zamiast oleju dodałam 4 łyżki majonezu Winiary.
Na końcu dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając łyżką w tzw. ósemkę.
Piec w temp. 190 st. C. ca 30 min. Po wystudzeniu przeciąć na dwa placki.
Na soku + masło ugotować budyń i gorący wylać na biszkopt i przykryć od razu drugą warstwą. Na wierzchu posmarować cieniutko konfiturą brzoskwiniową.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki wody. Cały czas miksując wlać do śmietany. Wyłożyć na biszkopt.
Schłodzić w lodówce. Wierch można dodatkowo posypać wiórkami białej czekolady.