Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zaczerpnięty z promocji margaryny Kasia. Trochę go pozmieniałam. Moim zdaniem to ciasto jest wyśmienite.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 129
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 86
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 129
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 86
Składniki
Mąki + kakao + proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) wymieszać i przesiać przez sito.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka, a następnie olej. Do zaprezentowanego na zdjęciu ciasta zamiast oleju dodałam 4 łyżki majonezu Winiary.
Na końcu dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając łyżką w tzw. ósemkę.
Piec w temp. 190 st. C. ca 30 min. Po wystudzeniu przeciąć na dwa placki.
Na soku + masło ugotować budyń i gorący wylać na biszkopt i przykryć od razu drugą warstwą. Na wierzchu posmarować cieniutko konfiturą brzoskwiniową.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki wody. Cały czas miksując wlać do śmietany. Wyłożyć na biszkopt.
Schłodzić w lodówce. Wierch można dodatkowo posypać wiórkami białej czekolady.