Do góry

Desery Przepis na:

Kulicz - rosyjska babka wielkanocna

Kulicz - rosyjska babka wielkanocna

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 944

Dodano:

Odsłon: 5505

Kulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu wyrabianiu ciasto jest niezwykle lekkie, piórkowe, koniecznie z bakaliami.

Składniki

  • 500g mąki
  • 25g drożdży
  • 250ml mleka
  • 6 żółtek
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 70g rodzynków
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25ml koniaku
  • łyżka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • lukier:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • posypka cukiernicza do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.
    Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, wymieszać z pozostałym mlekiem (ma być ciepłe, nie gorące!) i łyżką mąki, odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy.
    Zaparzoną mąkę oraz zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

  2. Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Połowę masy jajecznej wlać do wyrośniętego zaczynu, wsypać 150g mąki, wymieszać i odstawić na godzinę do wyrastania.
    Następnie dodać pozostałą masę jajeczną, przyprawy, koniak i mąkę, wyrobić gładkie ciasto, podczas wyrabiania dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabianie trwa dość długo, do 30 minut. Gdy ciasto będzie odklejać się od rąk, uformować kulę, przykryć i ponownie odstawić do wyrastania.
    Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować, dodać oprószone mąką bakalie, wmieszać je w ciasto i odstawić do podwojenia objętości.

  3. Formy posmarować masłem, na dno każdej położyć krążek z papieru do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 3 kawałki, z każdego delikatnie uformować kulę, włożyć do form (ciasto w formie powinno zajmować 1/3 wysokości) i pozostawić do wyrastania na ok 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie na 2/3, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40* minut w temp. 160stC.
    Upieczone kulicze pozostawić na kilka minut w formach, następnie wyjąć i studzić na kratce. Gdy wystygną polać lukrem i udekorować.

    Udanych wypieków!

    *czas pieczenia zależy od wielkości formy. Piekłam w puszkach o średnicy 12cm ok 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolesi 12 kwietnia 2017 Jakie puszki? Przecież puszki są pokrywane w środku różnymi sztucznymi warstwami lakierów itp , co się wytwarza z nich podczas pieczenia ? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń