do tego ciasta przymierzałam się chyba z rok i zawsze miałam obawy co do smaku bo nie cierpię szpinaku. Szpinak jest minimalnie wyczuwalny, ale podejrzewam że gdybym nie wiedziała ze tam jest to bym o nim nie pomyślała. Ciasto upiekłam na święta, zachwyciło wszystkich swoim wyglądem i smakiem.
Leśny mech
Składniki
- ciasto: 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka oleju
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem: 300-400 ml. śmietany 30%
- cukier wanilinowy
- owoce do ozdoby
- 250 g serka mascarpone lub zwykłego kremowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Składniki
- ciasto: 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka oleju
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem: 300-400 ml. śmietany 30%
- cukier wanilinowy
- owoce do ozdoby
- 250 g serka mascarpone lub zwykłego kremowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix

Etapy przygotowania
Rozmrażamy szpinak, odsączamy z wody i z odrobiną oleju rozdrabniamy blenderem. Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 50-60min. do „suchego patyczka” w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obcinamy wierz ciasta i kruszymy na talerzyku. Pozostałe ciasto przekrawamy na połowę. Śmietanę ubijamy dodając pod koniec śmietan-fix, cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy mascarpone i lekko mieszamy z całością.
Ciasto przekładamy masą, wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i owocami ciasto piekłam w mniejszej tortownicy 22cm bo chciałam mieć wyższe i przekroić na dwie części; w oryginale jest jedna warstwa kremu i forma 24cm

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (5)



Składniki
- ciasto: 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka oleju
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem: 300-400 ml. śmietany 30%
- cukier wanilinowy
- owoce do ozdoby
- 250 g serka mascarpone lub zwykłego kremowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Rozmrażamy szpinak, odsączamy z wody i z odrobiną oleju rozdrabniamy blenderem. Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 50-60min. do „suchego patyczka” w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obcinamy wierz ciasta i kruszymy na talerzyku. Pozostałe ciasto przekrawamy na połowę. Śmietanę ubijamy dodając pod koniec śmietan-fix, cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy mascarpone i lekko mieszamy z całością.
Ciasto przekładamy masą, wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i owocami ciasto piekłam w mniejszej tortownicy 22cm bo chciałam mieć wyższe i przekroić na dwie części; w oryginale jest jedna warstwa kremu i forma 24cm
dzięki za przepis, pycha :). Następnym razem posmaruję jeszcze dżemem jagodowym.
Świetne zdjęcie :)
Bardzo ładne :-)
Super wygląda , co do smaku to jakiś wybitnie wyszukany to on nie jest.Ciasto z jedną warstwą kremu było suche. Lepiej przełożyć dwie warstwy.
Bardzo podoba mi się główne zdjęcie, przywodzi na myśl taki tajemniczy, stary las