Do góry

Desery Przepis na:

Leśny mech

Leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 20854

Dodano:

Odsłon: 33785

do tego ciasta przymierzałam się chyba z rok i zawsze miałam obawy co do smaku bo nie cierpię szpinaku. Szpinak jest minimalnie wyczuwalny, ale podejrzewam że gdybym nie wiedziała ze tam jest to bym o nim nie pomyślała. Ciasto upiekłam na święta, zachwyciło wszystkich swoim wyglądem i smakiem.

Składniki

  • ciasto: 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem: 300-400 ml. śmietany 30%
  • cukier wanilinowy
  • owoce do ozdoby
  • 250 g serka mascarpone lub zwykłego kremowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Leśny mech

Przygotowanie

  1. Rozmrażamy szpinak, odsączamy z wody i z odrobiną oleju rozdrabniamy blenderem. Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 50-60min. do „suchego patyczka” w temp. 180 °C.

  2. Po wystudzeniu obcinamy wierz ciasta i kruszymy na talerzyku. Pozostałe ciasto przekrawamy na połowę. Śmietanę ubijamy dodając pod koniec śmietan-fix, cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy mascarpone i lekko mieszamy z całością.

  3. Ciasto przekładamy masą, wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i owocami



    ciasto piekłam w mniejszej tortownicy 22cm bo chciałam mieć wyższe i przekroić na dwie części; w oryginale jest jedna warstwa kremu i forma 24cm

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anna_82 19 lutego 2017 dzięki za przepis, pycha :). Następnym razem posmaruję jeszcze dżemem jagodowym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Adelkadd 21 kwietnia 2015 Super wygląda , co do smaku to jakiś wybitnie wyszukany to on nie jest.Ciasto z jedną warstwą kremu było suche. Lepiej przełożyć dwie warstwy.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Patra1 20 kwietnia 2015 Bardzo podoba mi się główne zdjęcie, przywodzi na myśl taki tajemniczy, stary las Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń