Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 1424

Dodano:

Odsłon: 2261

Idealny na święta, wilgotny i nie za słodki. Puszysty biszkopt i domowa masa makowa z bakaliami.

Składniki

  • biszkopt
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • pół szklanki mleka (w temp. pokojowej)
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki słodzika/cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa makowa
  • 500 g maku
  • 3 jajka
  • pół szklanki słodzika/cukru
  • bakalie
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy. Wylewamy do formy ciasto i podpiekamy 20 minut w 170 stopniach.

  2. Mak zalewamy w większym garnku gorąco wodą do przykrycia i gotujemy ok 40 minut mieszając co jakiś czas. Następnie przeciskamy przez sito (lub przez gazę) z wody i mielimy w maszynce.

  3. Jajka miksujemy ze słodzikiem./cukrem i dodajemy do to tego mak z bakaliami. Mieszamy już łyżką do połączenia. Przekładamy go na podpieczony biszkopt. Pieczemy ponownie 30 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 kwietnia Po świętach chyba też można? ;) Pyszne ciacho, a dziś bym chętnie zjadł taki kawałek, bo tak jakoś te parę dni przeszło na wytrawnie ;p Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń