Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, smaczny makowiec z polewą z białej czekolady . Ciasto o pysznym smaku i aromatu bakali , szybko znika z talerza.
średniej wielkości blaszka, sitko, miska, garnek, łyżka, stolnica, nóż,
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 185
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2704
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 864
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1618
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14327
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 185
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2704
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 864
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1618
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14327
Składniki
Ciasto kruche; Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, do mąki dodać pokrojone w kawałki masło, cukier puder z cukrem waniliowym. Siekać nożem do połączenia składników. Następnie dodać żółtka i całe jajko, całość zagnieść na jednolite gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Masa makowa; Masę makową wyłożyć do miski , dodać drobno posiekane orzechy włoskie, rodzynki oraz bułką tartą - wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka połączyć z masą makową. Po 30 minutach ciasto wyjąc i wylepić ciastem spód blaszki o średniej wielkości , na ciasto rozłożyć masę makową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając śmietanę lub mleko, podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekolad. Po lekkim przestudzeniu górę ciasta polać polewą z białej czekolady.