Do góry

Desery Przepis na:

Marcepanki

Marcepanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 1020

Dodano:

Odsłon: 2064

Kuleczki herbatnikowo - marcepanowe, oblane czekoladą. Pyszne i aromatyczne - idealne do kawy.

Składniki

  • Migdały mielone - 150g
  • Cukier puder - 100g
  • Likier lub syrop Amaretto - 5 łyżek
  • Rum - 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Herbatniki - 100g
  • Czekolada - 30g
  • Kakao - 1 łyżka
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Migdały możemy sparzyć i zmielić sami lub kupić już mielone - ja wybrałam drugą opcję.
    Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i 2 łyżkami syropu lub likieru Amaretto. Zagniatamy aż powstanie w miarę zwarta masa marcepanowa.

    Herbatniki kruszymy na bardzo małe kawałki - można to zrobić np wałkiem do ciasta.

    Herbatniki mieszamy z marcepanem i znów wyrabiamy zwartą masę. Dodajemy po łyżce Amaretto, aż masa przestanie się kruszyć. Jeśli dodajecie syrop a nie likier, warto dodać też łyżkę rumu.

    Mokrymi rękami formujemy kulki i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

    Z tej porcji wyszło mi 16 kulek

  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wrzucamy do niej kulki. Otaczamy je w czekoladzie. Wykładamy do wyschnięcia na talerz, najlepiej do lodówki.

    Marcepanki są słodkie, więc warto przed podaniem posypać je gorzkim kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DoktorGosia 18 października Wyglądają przepysznie:). Jestem wielką fanką marcepana, więc na pewno wypróbuję ten przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 18 października Małe pyszności i jakie śliczne zdjęcie!:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń