Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuleczki herbatnikowo - marcepanowe, oblane czekoladą. Pyszne i aromatyczne - idealne do kawy.
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 229
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 649
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17009
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 978
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 229
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 649
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17009
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 978
Składniki
Migdały możemy sparzyć i zmielić sami lub kupić już mielone - ja wybrałam drugą opcję. Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i 2 łyżkami syropu lub likieru Amaretto. Zagniatamy aż powstanie w miarę zwarta masa marcepanowa. Herbatniki kruszymy na bardzo małe kawałki - można to zrobić np wałkiem do ciasta. Herbatniki mieszamy z marcepanem i znów wyrabiamy zwartą masę. Dodajemy po łyżce Amaretto, aż masa przestanie się kruszyć. Jeśli dodajecie syrop a nie likier, warto dodać też łyżkę rumu. Mokrymi rękami formujemy kulki i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Z tej porcji wyszło mi 16 kulek
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wrzucamy do niej kulki. Otaczamy je w czekoladzie. Wykładamy do wyschnięcia na talerz, najlepiej do lodówki. Marcepanki są słodkie, więc warto przed podaniem posypać je gorzkim kakao.