Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuleczki herbatnikowo - marcepanowe, oblane czekoladą. Pyszne i aromatyczne - idealne do kawy.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2165
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9753
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3470
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6859
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2165
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9753
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3470
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6859
Składniki
Migdały możemy sparzyć i zmielić sami lub kupić już mielone - ja wybrałam drugą opcję. Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i 2 łyżkami syropu lub likieru Amaretto. Zagniatamy aż powstanie w miarę zwarta masa marcepanowa. Herbatniki kruszymy na bardzo małe kawałki - można to zrobić np wałkiem do ciasta. Herbatniki mieszamy z marcepanem i znów wyrabiamy zwartą masę. Dodajemy po łyżce Amaretto, aż masa przestanie się kruszyć. Jeśli dodajecie syrop a nie likier, warto dodać też łyżkę rumu. Mokrymi rękami formujemy kulki i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Z tej porcji wyszło mi 16 kulek
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wrzucamy do niej kulki. Otaczamy je w czekoladzie. Wykładamy do wyschnięcia na talerz, najlepiej do lodówki. Marcepanki są słodkie, więc warto przed podaniem posypać je gorzkim kakao.