Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowo kokosowy sernik bezglutenowy

Migdałowo kokosowy sernik bezglutenowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 6953

Sernik w którym zakochałam się. Chrupiący czekoladowy spód z migdałów, do tego świeże owoce, biała czekolada, mleczko kokosowe. Jest obłędny. Nie mogłam oderwać się od niego. Jest bezglutenowy.

Składniki

  • spód migdałowy: 160 g migdałów
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • masa serowa: 300 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml mleczka kokosowego 90 %
  • 100 g czekolady białej
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka jagód
  • 500 g malin
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Migdałowo kokosowy sernik bezglutenowy

Przygotowanie

  1. Spód migdałowy:

    Migdały rozkruszam na pył w misie blendującej. Przekładam do miski, dodaję cukier, kakao roztopione masło i palcami łącze. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę migdałową i palcami dociskam. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam na 5 minut. Czekoladę łamię na kawałki. Układam na gorącym spodzie czekoladę i wstawiam na chwilę do piekarnika żeby się rozpuściła. Potem łyżką rozsmarowuję. Odstawiam do ostudzenia.


  2. Masa serowa:

    Do miski przekładam mascarpone,serek, mleczko kokosowe, puder i mieszam mikserem żeby nie było grudek. Czekoladę białą kroję na małe kawałki, przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do masy serowej wlewam strumieniem czekoladę i cały czas mieszam mikserem. Żelatynę namaczam w 70 ml wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej.
    Do żelatyny dodaję trzy łyżki masy serowej żeby ją zahartować. Wlewam cienkim strumieniem do sera i mieszam mikserem. Do formy wylewam 1/2 masy serowej, układam połowę malin, jagód. Druga połowa sera i układam resztę owoców. Wstawiam do lodówki do stężenia najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń