Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są idealne do kawy!
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9538
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3093
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6605
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9538
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3093
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6605
Składniki
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Zimne masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Do masła dodajemy 2 żółtka, cukier puder, sól i jogurt lub śmietanę. Mieszamy i zagniatamy, tylko do połączenia składników. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto 8 części.
Wyciągamy z lodówki tylko po jednym kawałku. Reszta powinna pozostać w lodówce, aby ciasto pozostało łatwe w obróbce, a ciasteczka były idealnie kruche. Z kawałka ciasta robimy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy, podsypując mąką. Musimy rozwałkować jak najcieniej. Otrzymane koło dzielimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy powidłami śliwkowymi. Zwijamy od podstawy do wierzchołka. Wierzchołek trójkąta zawijamy pod spód. Boki otrzymanego rulonu zawijamy aby powstał rogalik.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki. Smarujemy roztrzepanymi białkami i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-17 minut, aż do zarumienienia. Rogaliki można jeść po ostudzeniu, ale najlepsze są następnego dnia.