Do góry

Desery Przepis na:

Mini torciki kawowo-jagodowe

Mini torciki kawowo-jagodowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1993

Dodano:

Odsłon: 154

Delikatne mini torciki biszkoptowe z jogurtową masą kawową i jagodami. Idealne na bardzo wykwintny deser!

Składniki

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mąka ziemniaczana - 70g
  • Jajko - 6szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Masa:
  • Jogurt naturalny grecki - 400g
  • Jajko - 3szt
  • Alkohol (u mnie porterówka) - 50ml
  • Kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki
  • Kakao - 2 łyżeczki
  • Żelatyna - 2 łyżki płaskie
  • Cukier - 50g
  • Masa jagodowa:
  • Jagody (moga być mrożone) - 1 szklanka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • Alkohol do nasączenia biszkoptu - 25ml
  • Kakao do posypania całości
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Mini torciki kawowo-jagodowe

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia, nadal miksujemy. Na końcu mieszamy delikatnie z pianą z białek. Wykładamy na dużą blachę - ja używałam blachy dołączonej do piekarnika (35x40cm). Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut. Po ostygnięciu wycinamy szklanką z biszkoptu koła. Każde kółko nasączamy alkoholem zmieszanym z przegotowaną wodą w proporcji 1:1. Ja używałam porterówki, ale może być także likier kawowy albo rum.
    Wyszło mi 18 kółek.

    Masa:
    Jajka szorujemy i sparzamy. Miksujemy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej białej masy. Dodajemy jogurt , kawę, kakao i alkohol - taki sam, jak do nasączenia biszkoptów. Na końcu dodajemy żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją). Dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa zgęstnieje. Co jakiś czas można masę przemieszać, aby równomiernie gęstniała.

    Jagody:
    Jagody mieszany z cukrem i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia - z jagód wypłynie sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Kiedy masa zgęstnieje wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia.

    Składamy torciki.
    Na jedno biszkoptowe kółko wykładamy jagody, masę kawową, drugi blat biszkoptowy, jagody, masę kawową, trzeci blat biszkoptowy i znów jagody. Torciki wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń