Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mini torciki biszkoptowe z jogurtową masą kawową i jagodami. Idealne na bardzo wykwintny deser!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 215
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 215
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia, nadal miksujemy. Na końcu mieszamy delikatnie z pianą z białek. Wykładamy na dużą blachę - ja używałam blachy dołączonej do piekarnika (35x40cm). Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut. Po ostygnięciu wycinamy szklanką z biszkoptu koła. Każde kółko nasączamy alkoholem zmieszanym z przegotowaną wodą w proporcji 1:1. Ja używałam porterówki, ale może być także likier kawowy albo rum. Wyszło mi 18 kółek. Masa: Jajka szorujemy i sparzamy. Miksujemy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej białej masy. Dodajemy jogurt , kawę, kakao i alkohol - taki sam, jak do nasączenia biszkoptów. Na końcu dodajemy żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją). Dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa zgęstnieje. Co jakiś czas można masę przemieszać, aby równomiernie gęstniała. Jagody: Jagody mieszany z cukrem i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia - z jagód wypłynie sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Kiedy masa zgęstnieje wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia. Składamy torciki. Na jedno biszkoptowe kółko wykładamy jagody, masę kawową, drugi blat biszkoptowy, jagody, masę kawową, trzeci blat biszkoptowy i znów jagody. Torciki wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.