Desery Przepis na:
Miodownik z orzechami


Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4731
Dodano: 12.12.2017
Odsłon: 20885
Składniki
- Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody
- 200 g margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła
- Krem: 3/4 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Można w tym celu użyć tłuczka do mięsa lub malaksera. Wsypać na patelnię, dodać miód, cukier oraz masło. Całość zagotować cały czas mieszając.
-
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią część ciasta wyłożyć orzechy i piec do zrumienienia orzechów ok. 15-20 minut. Wszystkie 3 placki odstawić do ostygnięcia
-
Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące mleko z cukrem i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy margarynę pokrojona w kostkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na pierwszy blat ciasta wylewamy połowę gorącego kremu, ostrożnie przykrywamy drugim blatem ciasta na który wylewamy pozostały gorący krem i przykrywamy ciastem z orzechami. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)
Komentarze do przepisu (2)

muszka88 04 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Super ciasto!!! Ja dołożyłam jeszcze kajmak. Niestety za długo trzymałam orzechy z miodem na patelni i wierzch ciasta smakuje trochę jak spalony popcorn :D Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach jak warstwy zmiękną. Polecam :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz