Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szpinakowe, które dzisiaj proponuję będzie gościć na moim świątecznym stole z innymi ciastami. Ciasto szpinakowe z masą śmietankową z mascarpone jest jednym z ulubionych ciast mojej rodzinki, jest łatwe w przygotowaniu i nie skomplikowane.
mikser, tortownica, nóż, patera,
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7911
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1192
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13683
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7911
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1192
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13683
Składniki
Na samym początku rozmrażam szpinak, po rozmrożeniu odsączam go na sicie i dokładnie odciskam z nadmiaru wody. Następnie przygotowuję potrzebne na ciasto składniki. Jajka ubijam z cukrem tak długo, aż masa zrobi się gęsta i podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej dodaję odciśnięty szpinak i miksuję na małych obrotach do połączenia składników (jeżeli szpinak nie jest zdrobniały to należy go zmiksować). Następnie cienkim strumykiem dodaję olej cały czas miksując (najmniejsze obroty miksera). Na koniec delikatnie masę łączę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica o średnicy 20 - 22 cm. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, odcinam wierzch ciasta i rozkruszam w dłoniach i odkładam na bok. Pozostałe ciasto kroję na blaty. Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączę z serkiem mascarpone. Spodni blat wkładam na paterę, nakładam część masy śmietankowej z mascarpone, nakładam drugi blat i robię to samo smarując również boki. Górę i boki posypuję pokruszonym w dłoniach odciętym ciastem. Dekoruję owocami (pestkami) granatu.