Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam książki kucharskie, jednak to z internetu korzystam częściej. Czemu? Może po prostu szybciej, może większy wybór. Jednak tym razem było inaczej. Urzekło mnie zdjęcie, rozbawiła historia – zrobiłam. Przepis wymaga kilku modyfikacji, które zaznaczę poniżej. Pochodzi on z Wielkiej Księgi z Wypiekami wydanej pod patronatem Delecty i Bakallandu. Idea była prosta – zebranie jak największej ilości domowych sprawdzonych przepisów wraz z historiami im towarzyszącymi. To jedna z nich… ;)
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4118
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423256
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2643
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4118
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423256
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2643
Składniki
Mąkę, cukier, cynamon, proszek mieszamy w jednej misce.
Jajko rozbijamy widelcem i dodajemy zsiadłe mleko/jogurt (lub mleko z cytryną), olej i dodajemy stopniowo sypki składniki wraz z solą. Ja zrobiłam to widelcem, nie potrzeba miksera.
Foremki na muffinki wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i wlewamy do 2/3 wysokości ciasto. Na cieście układamy jabłka pokrojone w kosteczkę i posypujemy siekanymi orzechami.
Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy babeczki. Możemy też upiec to ciasto w keksówce, w formie ciasta-babki. Ja wypróbowałam tak i tak.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.