Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam książki kucharskie, jednak to z internetu korzystam częściej. Czemu? Może po prostu szybciej, może większy wybór. Jednak tym razem było inaczej. Urzekło mnie zdjęcie, rozbawiła historia – zrobiłam. Przepis wymaga kilku modyfikacji, które zaznaczę poniżej. Pochodzi on z Wielkiej Księgi z Wypiekami wydanej pod patronatem Delecty i Bakallandu. Idea była prosta – zebranie jak największej ilości domowych sprawdzonych przepisów wraz z historiami im towarzyszącymi. To jedna z nich… ;)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Mąkę, cukier, cynamon, proszek mieszamy w jednej misce.
Jajko rozbijamy widelcem i dodajemy zsiadłe mleko/jogurt (lub mleko z cytryną), olej i dodajemy stopniowo sypki składniki wraz z solą. Ja zrobiłam to widelcem, nie potrzeba miksera.
Foremki na muffinki wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i wlewamy do 2/3 wysokości ciasto. Na cieście układamy jabłka pokrojone w kosteczkę i posypujemy siekanymi orzechami.
Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy babeczki. Możemy też upiec to ciasto w keksówce, w formie ciasta-babki. Ja wypróbowałam tak i tak.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.