Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki z budyniem

Muffinki z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 433

Dodano:

Odsłon: 6368

Przypominają murzynka :)

Składniki

  • 1,5 szkl. mąki,
  • 0,5 szkl. cukru
  • 50g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • pół tabliczki ulubionej czekolady
  • budyń waniliowy lub śmietankowy + 400ml mleka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najlepiej przygotować domowy budyń:
    - 0,5l mleka,
    - 1 żółtko,
    - pół szklanki cukru,
    - 2 duże, czubate łyżki mąki,
    - 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego

    Z 400ml mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Budyń musi ostygnąć.

  2. Sypkie składniki przesiewamy. Całość oprócz budyniu i czekolady miksujemy. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami. Do każdej papilotki wlewamy ciasto do połowy, następnie nakładamy jedną łyżkę budyniu i dolewamy ciasto. Na wierzchu posypujemy posiekaną czekoladą. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń