Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 109
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 190
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 1121
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 109
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 190
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 1121
Składniki
Najlepiej przygotować domowy budyń: - 0,5l mleka, - 1 żółtko, - pół szklanki cukru, - 2 duże, czubate łyżki mąki, - 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, - łyżeczka cukru waniliowego, - odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego Z 400ml mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Budyń musi ostygnąć.
Sypkie składniki przesiewamy. Całość oprócz budyniu i czekolady miksujemy. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami. Do każdej papilotki wlewamy ciasto do połowy, następnie nakładamy jedną łyżkę budyniu i dolewamy ciasto. Na wierzchu posypujemy posiekaną czekoladą. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.