Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto murzynek to jedno z łatwiejszych ciast , smakuje jak dużym tak i małym łasuchom. Wierzch ciasta oblany polewą czekoladową . Polecam
garnek, tortownica, mikser, łopatka silikonowa lub łyżka drewniana,
Ziemniaki pod serową pierzynką są… cóż, serowe. Bardzo serowe. Jeszcze mocnie...
Odsłon: 823
Przecieru pomidorowego nie może zabraknąć w mojej spiżarni na zimę. Przecier...
Odsłon: 224
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 109
Ziemniaki pod serową pierzynką są… cóż, serowe. Bardzo serowe. Jeszcze mocnie...
Odsłon: 823
Przecieru pomidorowego nie może zabraknąć w mojej spiżarni na zimę. Przecier...
Odsłon: 224
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 109
Składniki
Do większego garnka włożyć margarynę, podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać cukier , kakao oraz wodę lub mleko. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru cały czas mieszając - na małym ogniu palnika. Po dokładnym rozpuszczeniu zdjąć z ognia i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek, dodać do wystudzonej masy, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników. Na koniec masę połączyć z ubitą piana z białek już nie miksując tylko wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do natłuszczonej , oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Wystudzone ciasto polać ciepłą polewą. Polewa; Masło przełożyć do garnka , podgrzewać do rozpuszczenia, dodając cukier i mieszając. Następnie dodać śmietanę lub mleko i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodać kakao. Wymieszać.
Ciasto gotowe do podania.