Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto murzynek to jedno z łatwiejszych ciast , smakuje jak dużym tak i małym łasuchom. Wierzch ciasta oblany polewą czekoladową . Polecam
garnek, tortownica, mikser, łopatka silikonowa lub łyżka drewniana,
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3576
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 400
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3576
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 400
Składniki
Do większego garnka włożyć margarynę, podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać cukier , kakao oraz wodę lub mleko. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru cały czas mieszając - na małym ogniu palnika. Po dokładnym rozpuszczeniu zdjąć z ognia i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek, dodać do wystudzonej masy, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników. Na koniec masę połączyć z ubitą piana z białek już nie miksując tylko wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do natłuszczonej , oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Wystudzone ciasto polać ciepłą polewą. Polewa; Masło przełożyć do garnka , podgrzewać do rozpuszczenia, dodając cukier i mieszając. Następnie dodać śmietanę lub mleko i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodać kakao. Wymieszać.
Ciasto gotowe do podania.