Do góry

Desery Przepis na:

Najlepsza szarlotka na cieście kruchym

Przepis dnia 2019-11-06
Najlepsza szarlotka na cieście kruchym

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 3762

Zdecydowanie jedna z lepszych szarlotek jakie zrobiłam ! Szybka i prosta. Z gotowanymi jabłkami z cynamonem, posypana cukrem pudrem.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto, siekamy i krótko zagniatamy. Ciasto można wyrobić też w robocie kuchennym. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedna większą i drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Większa częścią wylepiamy dno formy, następnie wstawiamy je do lodówki.

  2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Schłodzony spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12-15 min. Na lekko podpieczone ciasto kruche wylewamy podgotowane jabłka. Na wierz ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40-45 min. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń