Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek to nieco zapomniane ciasto. Niegdyś królowało na świątecznych stołach, a nierzadko piekło się je także bez okazji – ot, do kawy na podwieczorek. Obecnie popularniejsze stało się amerykańskie brownie – podobne do murzynka, ale cięższe, mocno czekoladowe, wilgotne. Wielu smakoszy ceni brownie za tę ostatnią cechę. Czy to oznacza, że rodzime ciasto czekoladowe jest suche? To wyłącznie kwestia odpowiedniej proporcji składników. Przekonaj się, że pyszny, niebywale wilgotny murzynek w niczym nie ustępuje modnemu brownie!
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 42
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1020
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 42
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1020
Składniki
Roztop w rondelku masło i połącz z mlekiem. Dodaj kakao, połowę cukru, ziarenka wyskrobane z laski wanilii i wymieszaj zawartość rondelka, cały czas podgrzewając go na palniku o niskiej mocy. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajka z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wlej cienką stróżką zawartość rondelka (nie całą – zostaw około 100 ml na polewę). Zmiksuj do połączenia składników.
Do naczynia z ciastem przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj szpatułą lub mikserem na niskich obrotach.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm (albo formy o wymiarach 24x24 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Roztop w rondelku (z polewą) pół tabliczki białej czekolady. Oblej polewą przestudzone ciasto. Możesz dodatkowo udekorować je np. czekoladowymi kuleczkami.