Do góry

Desery Przepis na:

Odrywane bułeczki z cynamonem i kruszonką.

Odrywane bułeczki z cynamonem i kruszonką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1871

Dodano:

Odsłon: 1411

Drożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka lub z czym tam lubicie, ja to uwielbiam z gorącą kawą. Niech Wasi najbliżsi odrywają sobie po takie pachnącej cynamonem bułeczce. A dodam jeszcze, że kruszonka nadaje ciastu takiego fajnego chrupnięcia. Zapraszam :)

Składniki

  • Rozczyn:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 50 dag mąki tortowej
  • ewentualnie mleko ciepłe ( około pół szklanki )
  • 5 dag masła
  • Kruszonka:
  • 10 dag mąki tortowej
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • Nadzienie:
  • 5 dag masła
  • cukier według uznania
  • cynamon mielony według uznania
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

  2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

  4. Formowanie: Masło roztapiamy i lekki studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem i oprószamy cukier i cynamonem według uznania, następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.

  5. Do pieczenia: Roladki układamy nadzieniem do góry w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy schłodzoną kruszonką. Ja piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm, ale można upiec na dużej blaszce.

  6. Pieczenie: Następnie od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.

  7. Podanie: Tak upieczone odrywane bułeczki są gotowe do podania. Smacznego życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń