Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lżejsza alternatywa karnawałowych słodkości. Oponki pieczone w piekarniku będą zdecydowanie mniej kaloryczne od tych, smażonych na głębokim tłuszczu. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Warto do ciasta dodać odrobinę cynamonu lub cukru z prawdziwej wanilii. Gotowe można dodatkowo udekorować cukrem pudrem.
specjalna forma do pieczenia oponek
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 117
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3007
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3997
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 802
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 117
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3007
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3997
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 802
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy. Składniki mieszamy.
Do osobnej miski wlewamy mleko i wbijamy dwa jajka. Składniki mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.
Suche składniki przesypujemy do mokrych. Ciasto mieszamy do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy do specjalnej foremki do wypiekania oponek.
Oponki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Upieczone studzimy na kratce. Przed podaniem możemy udekorować je cukrem pudrem lub lukrem.