Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakże cudowne połączenie pieczone jabłka i wyrośnięta beza z orzechami. Nam trudno jest oprzeć się jej smakowi, i zawsze znika zanim całkowicie ostygnie. Trudno o dobre zdjęcie :) Polecam
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39216
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39216
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Potem dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy. Tortownicę 21 cm smarujemy tłuszczem i przygotowanym ciastem wylepiamy spód formy, wstawiamy do lodówki. Obrane jabłka kroimy w kawałki i dusimy cały czas mieszając przez ok. 10 - 15 minut, do całkowitego rozpadnięcia się jabłek. Studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto posypujemy posiekanymi orzechami , nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do uzyskania złotego koloru, około 20 minut.Studzimy. Na przestudzone ciasto nakładamy ostudzone jabłka.
Schłodzone białka ubijamy na puszystą pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo i bardzo powoli dodajemy cukier. Ubijamy do momentu uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Gotową bezę równomiernie rozkładamy na jabłka, posypujemy posiekanymi orzechami. Całość pieczemy a w zasadzie suszymy w 120 C przez około 70 minut. Ciasto powinno studzić się w piekarniku.