Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczne (i nie tylko) last minute – aromatyczne, wilgotne ciasto o smaku piernika.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1105
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2880
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14714
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1105
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2880
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14714
Składniki
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wystudzone masło przelewamy do misy miksera, dodajemy cukier i jajka. Ubijamy na jednolitą masę. Wlewamy mleko, mieszamy.
Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy orzechy, (opcjonalnie bakalie) i dżem. Mieszamy łopatką do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki (do jednorazowych keksówek wylewamy bezpośrednio, bez smarowania).
Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 40 – 50 min.
Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową z drobno pokrojonymi orzechami lub posypujemy cukrem pudrem.