Do góry

Desery Przepis na:

“Oszukany piernik”

“Oszukany piernik”

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 945

Dodano:

Odsłon: 3722

Świąteczne (i nie tylko) last minute – aromatyczne, wilgotne ciasto o smaku piernika.

Składniki

  • mąka tortowa, 2 szkl.
  • mleko, 1 szkl.
  • cukier, 1 szkl.
  • masło, 125 g
  • jajka, 2 szt.
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • kakao, 2 łyżki
  • cynamon, 1 łyżka
  • przyprawa do piernika, 1 łyżka
  • orzechy włoskie, 2 łyżki grubo pokrojonych
  • ulubione bakalie (np. rodzynki), ok 1 łyżki (opcjonalnie)
  • dżem, 2 czubate łyżki (najlepiej z kawałkami owoców)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
“Oszukany piernik”

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

  2. Wystudzone masło przelewamy do misy miksera, dodajemy cukier i jajka. Ubijamy na jednolitą masę.
    Wlewamy mleko, mieszamy.

  3. Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Miksujemy do połączenia składników.

  4. Na koniec dodajemy orzechy, (opcjonalnie bakalie) i dżem.
    Mieszamy łopatką do połączenia składników.

  5. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki (do jednorazowych keksówek wylewamy bezpośrednio, bez smarowania).

  6. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 40 – 50 min.

  7. Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową z drobno pokrojonymi orzechami lub posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń