Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczne (i nie tylko) last minute – aromatyczne, wilgotne ciasto o smaku piernika.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wystudzone masło przelewamy do misy miksera, dodajemy cukier i jajka. Ubijamy na jednolitą masę. Wlewamy mleko, mieszamy.
Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy orzechy, (opcjonalnie bakalie) i dżem. Mieszamy łopatką do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki (do jednorazowych keksówek wylewamy bezpośrednio, bez smarowania).
Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 40 – 50 min.
Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową z drobno pokrojonymi orzechami lub posypujemy cukrem pudrem.