Do góry

Desery Przepis na:

Owocowy jogurtowiec

Owocowy jogurtowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 664

Letnie owoce zamknięte w masie jogurtowej to pyszny deser bez pieczenia.

Składniki

  • Owoce :
  • 1 szk porzeczek ( czarne, czerwone i białe )
  • 1 szk truskawek
  • 1 szk czereśni
  • Masa jogurtowa :
  • 2 jogurty naturalne ( po 375 g )
  • 1,5 szk gorącej przegotowanej wody
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Masa truskawkowa :
  • 1 dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią ( 350 ml )
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szk gorącej przegotowanej wody
  • 300 g truskawek
  • Dodatkowo :
  • ok. 100 g okrągłych biszkoptów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Owocowy jogurtowiec

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą i na dno ułożyć biszkopty.
    Przygotować owoce : z porzeczek i truskawek usunąć szypułki a z czereśni pestki.
    Galaretki cytrynowe dokładnie wymieszać z wodą, przestudzić a potem dolać do jogurtów i zmiksować.
    Trochę masy wlać na biszkopty, rozsypać owoce i zalać resztą masy jogurtowej.
    Tortownicę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.
    Potem galaretki truskawkowe wymieszać z wodą, schłodzić, dodać truskawki i dżem i zmiksować.
    Masę wylać na ściętą masę jogurtową ( mi się nie zmieściła więc rozlałam resztę do szklaneczek ).
    Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby wszystko ładnie związało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń