Desery Przepis na:
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mleko podgrzać, rozprowadzić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn wymieszać, posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia
Do przesianej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, ubite białka oraz wyrośnięty rozczyn. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodać roztopioną margarynę/masło. Dalej wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
Ciasto uformować w wałek i pokroić na 20-25 kawałków
Na rozwałkowane lub spłaszczone palcami kawałki ciasta nałożyć np. marmoladę (opcjonalnie ;), uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia
Smażyć z obu stron w gorącym smalcu na złoty kolor. Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową i układać na tacy wyłożonej papierem (do odsączenia z tłuszczu)
Posypać cukrem pudrem.
Taka wprawka przed tłustym czwartkiem. Następnym razem - podpatrzone w cukierni - zamiast cukru pudru zanurzę je w polewie czekoladowej i posypie kawałkami orzechów ;)
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

Aniula25 16 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Zrobilam dzisiaj wyszly cudowne!i sa naprawde pyszne, ale kurcze tylko 12 sztuk:( jakbym zrobila 20 to bylyby za male, ale i tak jestem pod wrazeniem:)pierwszy raz smazylam paczki, a tutaj taki sukces dzieki autorowi:)baaaardzo dziekuje:))))16 Kto głosował? | Odpowiedz

Lumiuz 03 marca 2011Zgłoś do usunięcia
kobra6, zgadza się, dziękuję. w moim poprzednim poście powinno być około 20 a nie 102 Kto głosował? | Odpowiedz

kobra6 02 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Jeżeli ciasto na pączki dzielimy na 20 do 25 kawałków,to tyle wychodzi z ciasta pączków1 Kto głosował? | Odpowiedz

Lumiuz 22 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
około 10, przepraszam za tak późną odpowiedź. dawno tu nie wchodziłam a wiadomość o komentarzu dostałam dopiero teraz3 Kto głosował? | Odpowiedz

mysz204 04 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
ile sztuk wyjdzie z tej porcji??2 Kto głosował? | Odpowiedz

limonka 08 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Dzięki za wyjaśnienie. Będą u mnie na tłusty czwartek! Pozdrawiam!2 Kto głosował? | Odpowiedz

Lumiuz 08 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
dziękuję i zaręczam, że są pyszne (nie wspomnę ile ich zjadłam ;)limonka: 1 łyżka suchych lub 30 gr świeżych drożdży
2 Kto głosował? | Odpowiedz

limonka 08 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Jeśli wezmę drożdże świeże- to ile? Też 1 łyżka?0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 08 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
nigdy jeszcze nie robiłam pączków z pianą z białek ,ciekawa jestem jak takie smakują bo wygladają pysznie ,daję do ulubionych2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 07 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Ktoś chyba sobie pomylił przepisy do komentowania ;) a pączuszki Ci piękne jak marzenie wyszły! :)2 Kto głosował? | Odpowiedz