Do góry

Desery Przepis na:

Pączki bez jajek.

Pączki  bez   jajek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 1130

Dodano:

Odsłon: 911

Z chrupiącą skórką , z nadzieniem lub bez. Jak kto lubi.

Składniki

  • mleko 200 ml.
  • drożdże 1/2 kostki
  • sól szczypta
  • cukier puder 3/4szkl. + do lukru
  • mąka ok. 2 szkl.
  • ciukier łyżka
  • masło 1/2 kostki
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny do lukru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pączki bez jajek.

Przygotowanie

  1. Drożdze mieszam z dodatkiem cukru , ciepłego mleka ,soli i łyżki mąki. Odstawiam na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.

  2. Masło roztapiam i studzę. Mąkę wsypuję do miski , zostawiając do posypania stolnicy. Dodaję cukier puder ,rozczyn i masło. Zagniatam i przykrywam do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto powinno być dosyć gęste.

  3. Na stopnicę wysypuję odrobinę mąki , wyjmuję ciasto. Wałkuję na grubość ok. 2 cm. Wycinam małym kubkiem krążki , układam na blachę posypaną mąką , aby wyrosły.Przykrywam ściereczką na ok. 1 godz.

  4. Do garnka z gorącym olejem ok.[170 stopni] wkładam delikatnie wyrośnięte krążki i smażę z obu stron.Na początek smażę jednego na próbę.Usmażone wyjmuję na ręcznik papierowy. Część nadziewam dżemem za pomocą szprycy. Pączki lukruję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń