Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z chrupiącą skórką , z nadzieniem lub bez. Jak kto lubi.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420276
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1702
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119697
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420276
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1702
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119697
Składniki
Drożdze mieszam z dodatkiem cukru , ciepłego mleka ,soli i łyżki mąki. Odstawiam na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
Masło roztapiam i studzę. Mąkę wsypuję do miski , zostawiając do posypania stolnicy. Dodaję cukier puder ,rozczyn i masło. Zagniatam i przykrywam do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Na stopnicę wysypuję odrobinę mąki , wyjmuję ciasto. Wałkuję na grubość ok. 2 cm. Wycinam małym kubkiem krążki , układam na blachę posypaną mąką , aby wyrosły.Przykrywam ściereczką na ok. 1 godz.
Do garnka z gorącym olejem ok.[170 stopni] wkładam delikatnie wyrośnięte krążki i smażę z obu stron.Na początek smażę jednego na próbę.Usmażone wyjmuję na ręcznik papierowy. Część nadziewam dżemem za pomocą szprycy. Pączki lukruję.