Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z chrupiącą skórką , z nadzieniem lub bez. Jak kto lubi.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 103
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31257
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 103
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31257
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Składniki
Drożdze mieszam z dodatkiem cukru , ciepłego mleka ,soli i łyżki mąki. Odstawiam na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
Masło roztapiam i studzę. Mąkę wsypuję do miski , zostawiając do posypania stolnicy. Dodaję cukier puder ,rozczyn i masło. Zagniatam i przykrywam do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Na stopnicę wysypuję odrobinę mąki , wyjmuję ciasto. Wałkuję na grubość ok. 2 cm. Wycinam małym kubkiem krążki , układam na blachę posypaną mąką , aby wyrosły.Przykrywam ściereczką na ok. 1 godz.
Do garnka z gorącym olejem ok.[170 stopni] wkładam delikatnie wyrośnięte krążki i smażę z obu stron.Na początek smażę jednego na próbę.Usmażone wyjmuję na ręcznik papierowy. Część nadziewam dżemem za pomocą szprycy. Pączki lukruję.