Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekka wersja włoskiego deseru .albo to już całkiem coś nowego bo bez laktozy, bez cukru i bez glutenu kolejna pozycja książki kucharskiej "słodkości z miłości", zdrowa przekąska, drugie śniadanie dla łasucha to też dobra opcja dla tego zestawienia składników
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 69
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 265
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 69
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 265
Składniki
Wsypuję łyżkę nasion chia do mleka kokosowego i zostawiam tak na kilka minut (5-10). Mieszam agar z cukrem waniliowym domowym sposobem - czasem robię trzcinowy, czasem z ksylitolu a przepis jest tu: https://smaker.pl/polecane/trzcinowy-cukier-waniliowy-domowym-sposobem Zagotowuję ciągle mieszając. Wlewam do silikonowej formy na babeczki, studzę i wkładam do lodówki. Agar zastyga w temp. poniżej 20 stopni więc nie ma takiej potrzeby, ale schłodzony deser smakuje lepiej.
Maliny z ksylitolem zagotowuję i przecieram przez sitko, by oddzielić mus od pestek. Dla podkreślenia koloru i smaku, można dodać kilka kropel cytryny, jednak rzadko to robię, bo cytryn używam mało:)
Wykładam na talerze babeczkową formę deseru do góry dnem i dekoruję sosem malinowym. panna cotta pachnie nieziemsko i kusi wyglądem - mniaaam :)