Do góry

Desery Przepis na:

panna cotta ulepszona :) kokosowa z chia

panna cotta ulepszona :) kokosowa z chia

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2173

Dodano:

Odsłon: 564

lekka wersja włoskiego deseru .albo to już całkiem coś nowego bo bez laktozy, bez cukru i bez glutenu kolejna pozycja książki kucharskiej "słodkości z miłości", zdrowa przekąska, drugie śniadanie dla łasucha to też dobra opcja dla tego zestawienia składników

Składniki

  • mleko kokosowe min. 10% (śmietanka kokosowa) - ok. 400ml
  • nasiona chia - 1 łyzka (opcjonalnie)
  • cukier waniliowy domowym sposobem- 1 łyżka
  • agar agar - 2 płaskie łyżeczki
  • maliny świeże - ok. 250 g (lub sos malinowy z DomowejPiwniczki- ok. 1/2 szklanki)
  • ksylitol (cukier brzozowy) - 1 łyżka
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wsypuję łyżkę nasion chia do mleka kokosowego i zostawiam tak na kilka minut (5-10).

    Mieszam agar z cukrem waniliowym domowym sposobem
    - czasem robię trzcinowy, czasem z ksylitolu a przepis jest tu: https://smaker.pl/polecane/trzcinowy-cukier-waniliowy-domowym-sposobem

    Zagotowuję ciągle mieszając. Wlewam do silikonowej formy na babeczki, studzę i wkładam do lodówki. Agar zastyga w temp. poniżej 20 stopni więc nie ma takiej potrzeby, ale schłodzony deser smakuje lepiej.

  2. Maliny z ksylitolem zagotowuję i przecieram przez sitko, by oddzielić mus od pestek.
    Dla podkreślenia koloru i smaku, można dodać kilka kropel cytryny, jednak rzadko to robię, bo cytryn używam mało:)

  3. Wykładam na talerze babeczkową formę deseru do góry dnem i dekoruję sosem malinowym.
    panna cotta pachnie nieziemsko i kusi wyglądem - mniaaam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń