Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekka wersja włoskiego deseru .albo to już całkiem coś nowego bo bez laktozy, bez cukru i bez glutenu kolejna pozycja książki kucharskiej "słodkości z miłości", zdrowa przekąska, drugie śniadanie dla łasucha to też dobra opcja dla tego zestawienia składników
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Wsypuję łyżkę nasion chia do mleka kokosowego i zostawiam tak na kilka minut (5-10). Mieszam agar z cukrem waniliowym domowym sposobem - czasem robię trzcinowy, czasem z ksylitolu a przepis jest tu: https://smaker.pl/polecane/trzcinowy-cukier-waniliowy-domowym-sposobem Zagotowuję ciągle mieszając. Wlewam do silikonowej formy na babeczki, studzę i wkładam do lodówki. Agar zastyga w temp. poniżej 20 stopni więc nie ma takiej potrzeby, ale schłodzony deser smakuje lepiej.
Maliny z ksylitolem zagotowuję i przecieram przez sitko, by oddzielić mus od pestek. Dla podkreślenia koloru i smaku, można dodać kilka kropel cytryny, jednak rzadko to robię, bo cytryn używam mało:)
Wykładam na talerze babeczkową formę deseru do góry dnem i dekoruję sosem malinowym. panna cotta pachnie nieziemsko i kusi wyglądem - mniaaam :)