Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca Szarlotka z cytryną i czekoladowymi piegami.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7905
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1183
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13678
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7905
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1183
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13678
Składniki
Tortownica 21 cm. Formę lekko wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Jabłka obrać pokroić w grubą kostkę, dodać trawę cytrynową, kurkumę, startą skórkę z wyparzonej cytryny, sok i wyciśniętą cytrynę. Wszystko dusić kilkanaście minut, często mieszając. Po uduszeniu wyjąć cytrynę, dodać 1 lub 2 łyżki mąki kukurydzianej, wymieszać i przestudzić. Wyjąć pierwszą część ciasta i wylepić nią spód tortownicy, wierzch posmarować cienką warstwą powideł.
Na powidła wyłożyć przestudzone jabłka. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy lekko podsypując mąką. W ciasto powbijać kropelki czekoladowe i delikatnie przejechać wałkiem. Piegowatym ciastem przykryć jabłka, lekko dociskając. Ciasto piec w 180 C przez około 50 minut do przyrumienienia.
Ciasto jest orzeźwiające i pyszne.