Do góry

Desery Przepis na:

Piegus z agrestem i kruszonką

Piegus z agrestem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7971

Dodano:

Odsłon: 8897

Ciasto babkowe z makiem. Ciasto z agrestem, kruszonką i lukrem,wyszło bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO: -300 g. masła -6 żółtek -100 g. cukru
  • -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia -200 g.maku mielonego
  • -6 białek -100 g. cukru
  • OWOCE: -ok.0,5 l. agrestu (tu mrożony)
  • KRUSZONKA: -100 g. masła -100 g. cukru
  • -1 cukier waniliowy -120 g. mąki -120 g. kokosu
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -100 g cukru pudru -2 łyżki soku z cytryny -troszkę gorącej wody
  • -do posypania czarny maczek cukrowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piegus z agrestem i kruszonką

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z żółtkami i cukrem. Przesiać tam mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać mak i też wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem i wymieszać delikatnie z ciastem.Wylać na blaszkę 22x36 wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Rozsypać agrest, można i inne owoce. Świetnie nadawały by się też mandarynki.

  3. Rozdrobnić wszystkie składniki na kruszonkę i rozsypać do blaszki po agreście.

  4. Piec w 175 *C ok. 50 min.

  5. lukier-Cukier puder wymieszać z sokiem, dodając powoli gorącej wody. Tak żeby polewa był lejąca, ale nie za rzadka, ani za gęsta. Polać górę zimnego placka w esy-floresy.Dodatkowo posypałam czarnym maczkiem cukrowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń