Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki, który sprawdza się u mnie od lat. Można upiec je w ostatniej chwili, ale jeśli mamy czas, to upieczmy je wcześniej. Pierniczki podczas leżakowania nabiorą cudownego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Smaczne są od razu po upieczeniu, ale po kilkunastu dniach będą jeszcze lepsze.
Przepisów na pierniczki wypróbowałam całe mnóstwo, zanim trafiłam na ten dosk...
Odsłon: 16041
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3669
Pyszna, pulchna i wilgotna babka mocno cytrynowa na kefirze z dodatkiem kisie...
Odsłon: 561
Bardzo smaczna i szybka sałatka jajeczna z dodatkiem ogórka zielonego idealna...
Odsłon: 232
Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w czerwonym winie oraz suszonymi śliwkami.
Odsłon: 265
Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomar...
Odsłon: 141
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3669
Pyszna, pulchna i wilgotna babka mocno cytrynowa na kefirze z dodatkiem kisie...
Odsłon: 561
Bardzo smaczna i szybka sałatka jajeczna z dodatkiem ogórka zielonego idealna...
Odsłon: 232
Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w czerwonym winie oraz suszonymi śliwkami.
Odsłon: 265
Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomar...
Odsłon: 141
Składniki
PRZEPIS NA OKOŁO 200 PIERNICZKÓW: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.
Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, 2 szczypty soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i śmietany. Suche składniki łączymy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas, to odstawmy je na 24 godziny)*. * Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.
Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra- dół) przez około 9 - 10 minut*. * Jeżeli używamy bardzo małych foremek, to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.
Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu).
Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą, kolorową posypką lub cukrowymi pisakami.
Przepisy Desery
Desery
Makowiec z kratką według Ewy Wachowicz
Desery
Keks pomarańczowy na święta
Desery
Szybka i pulchna babka na kefirze
Desery
Sernik z żurawiną
Makowiec z kratką według Ewy Wachowicz
Puszysty makowiec na kruchym spodzie, przyozdobiony kratką z kruchego ciasta....
Odsłon: 104
Keks pomarańczowy na święta
Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomar...
Odsłon: 141