Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta już za pasem i jest już za późno na przygotowanie ciasta na pierniki? Nic straconego! Te pierniczki bez leżakowania przyrządzisz nawet w samą Wigilię. Są aromatyczne, lekko pikantne. W zależności od grubości mogą być zarówno chrupiące i kruche, jak i miękkie, rozpływające się wewnątrz.
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3051
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37033
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1684
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3051
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37033
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1684
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, imbir, cynamon, ziele angielskie, goździki i pieprz. Odstaw.
W misie miksera elektrycznego utrzyj masło z oboma rodzajami cukru na puch. Wbij jajko i wlej miód. Wymieszaj.
Do mokrych składników dodawaj partiami suche i mieszaj całość na niskich obrotach, tylko do połączenia.
Otrzymane ciasto podziel na dwie części. Uformuj z nich płaskie dyski i owiń je w folię spożywczą. Wstaw je do lodówki na ok. 1 godzinę, aż stwardnieją.
Wyjmij jeden dysk ciasta z lodówki i krótko je zagnieć, by można było je łatwo rozwałkować. Przełóż je na blat podsypany mąką i rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm (jeśli chcesz uzyskać twarde pierniczki) lub 5 mm (jeśli chcesz miękkie ciasteczka).
Wycinaj z ciasta kształty za pomocą foremek. Odkładaj je na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta zbierz, zagnieć i ponownie rozwałkuj. Powtórz czynność dla drugiej partii ciasta z lodówki.
Pierniczki bez leżakowania piecz przez 8-10 minut. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia przez kilka minut przed ściągnięciem z blachy.
Po całkowitym ostygnięciu, udekoruj lukrem w dowolny sposób. Pozostaw do stężenia.
Gotowe pierniczki przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.