Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta już za pasem i jest już za późno na przygotowanie ciasta na pierniki? Nic straconego! Te pierniczki bez leżakowania przyrządzisz nawet w samą Wigilię. Są aromatyczne, lekko pikantne. W zależności od grubości mogą być zarówno chrupiące i kruche, jak i miękkie, rozpływające się wewnątrz.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 175
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, imbir, cynamon, ziele angielskie, goździki i pieprz. Odstaw.
W misie miksera elektrycznego utrzyj masło z oboma rodzajami cukru na puch. Wbij jajko i wlej miód. Wymieszaj.
Do mokrych składników dodawaj partiami suche i mieszaj całość na niskich obrotach, tylko do połączenia.
Otrzymane ciasto podziel na dwie części. Uformuj z nich płaskie dyski i owiń je w folię spożywczą. Wstaw je do lodówki na ok. 1 godzinę, aż stwardnieją.
Wyjmij jeden dysk ciasta z lodówki i krótko je zagnieć, by można było je łatwo rozwałkować. Przełóż je na blat podsypany mąką i rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm (jeśli chcesz uzyskać twarde pierniczki) lub 5 mm (jeśli chcesz miękkie ciasteczka).
Wycinaj z ciasta kształty za pomocą foremek. Odkładaj je na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta zbierz, zagnieć i ponownie rozwałkuj. Powtórz czynność dla drugiej partii ciasta z lodówki.
Pierniczki bez leżakowania piecz przez 8-10 minut. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia przez kilka minut przed ściągnięciem z blachy.
Po całkowitym ostygnięciu, udekoruj lukrem w dowolny sposób. Pozostaw do stężenia.
Gotowe pierniczki przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.