Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsze pierniczki przygotowane były razem z moją 5 letnia wnuczką. Przygotowywała je z taką pasją ,radością i zainteresowaniem , że myślę iż będzie lubiła tak jak babcia gotować że będzie to jej pasja w życiu. Pierniczki bardzo smaczne, mięciutkie. Polecam
wałek miska, foremki do wycinania, stolnica, papier do pieczenia , blaszka
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2137
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 135
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2137
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 135
Składniki
Masło, miód, cukier oraz przyprawę do pierników wkładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia, zagotowania, następnie studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą do miski, dodajemy jajka, kakao cynamon oraz wystudzoną masę miodową. Całość zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto dzielimy na kilka porcji, porcje ciasta kolejno rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy partiami około 15 - 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Dekorujemy na drugi dzień lub krótko przed świętami. Udekorowane wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełka. Rada ; Do pudełka można włożyć skórkę jabłka ,wtedy pierniczki nabiorą dodatkowego pięknego zapachu i będą dłużej utrzymywać swoją świeżość.
Przygotowanie pierników.
Pierniczki gotowe dopieczenia.
Pierniczki po upieczeniu.
Pierniczki udekorowane przez moją 5 letnią wnuczkę.