Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki świąteczne (od razu miękkie)

Pierniczki świąteczne (od razu miękkie)

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 69

Dodano:

Odsłon: 182

Pyszne pierniczki przepis na ok.173 sztuki:)

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 50g przyprawy do piernika
  • 2,5 łyżeczki sody
  • 250g miodu
  • 250g margaryny lub masła
  • 4 jajka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierniczki świąteczne (od razu miękkie)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki suche mieszamy łyżką w dużej misce

  2. Margarynę z miodem roztapiamy na małym ogniu i pozastawiamy do ostygnięcia

  3. Kiedy miód i margaryna nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i mieszamy

  4. Łączymy suche i mokre składniki.

  5. Wyrabiamy ciasto rękami lub stojącym mikserem.

  6. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką.

  7. Nastawiamy piekarnik na temperaturę ok.160-180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone foremkami pierniki.

  8. Pierniki pieczemy około 5 -7 minut aż będą rumiane
    Smacznego!!!:)

  9. Gotowe pierniczki można udekorować lukrem lub gorzką czekoladą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń