Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To szybki i łatwy do przygotowania piernik. Ale choć jest bardzo prosty w wykonaniu, to efekt jest pyszny. Piernik bardzo długo pozostaje świeży, a z każdym dniem jest lepszy.
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 251
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 149
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27904
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 251
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 149
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27904
Składniki
Mąkę, przyprawy, sodę i kakao połączyć i przesiać przez sito.
Białka jajek oddzielić od żółtek.
Mikserem utrzeć margarynę dodając stopniowo cukier, następnie żółtka i powidło. Gdy masa będzie jednolita, dodać składniki sypkie na przemian z mlekiem. Wyrobić mikserem ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać drewniana łyżką.
Przygotowaną masę wyłożyć do keksówki (formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Piernik piec około 40-50minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części i przełożyć powidłem.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tort polać ciepła polewą. Udekorować orzechami.