Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny placek z jabłkami i bakaliami z nutą cynamonu. Skąd nazwa? - sama nie wiem. Przepis znalazłam bardzo dawno temu w Poradniku domowym. Mój mąż nazywa go Kryzyskiem. Jest szybki w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczny.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3232
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 184
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 95
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3232
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 184
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 95
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać cynamon i bakalie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Jajka całe ubić, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać trochę mikserem. Nie przejmować się jeśli zrobią się grudki ciasta i będzie zbyt suche. Dodać jabłka, wymieszać wszystko dokładnie drewniana łyżką.
Wyłożyć ciasto do blaszki (u mnie 25x35 cm, wyłożona folia aluminiową i natłuszczona lekko). Piec w średnio nagrzanym piekarniku (u mnie 150 stopni) ok. 40 min.