Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 7271

Dodano:

Odsłon: 41944

Wyśmienite ciasto na weekend. Polecam.

Składniki

  • 2,5 szkl. mąki krupczatki 1 szkl.=250 ml
  • 200 g zimnego masła
  • 3/4 szkl. cukru + 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki kakao
  • 500 g owoców mieszanych (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pleśniak

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, żółtka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach zimne masło. Zarobić ciasto. Podzielić je na trzy części. Jedną częścią wylepić dno foremki. Foremkę z ciastem dać na pół godziny do lodówki. Drugą część ciasta zwinąć w folię i dać do zamrażarki na pół godziny. Trzecią część ciasta połączyć z kakao i dobrze wyrobić. Również dać do folii, a następnie do zamrażarki na pół godziny..
    Po pół godzinie foremkę z ciastem dać do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i podpiec 10 minut. Potem wystudzić. Wyłożyć na ciasto rozmrożone owoce. Na owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto ciemne z zamrażarki. Potem piana z pięciu ubitych białek i 0,5 szkl. cukru pudru. Pianę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. Na pianę zetrzeć ciasto białe z zamrażarki.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
    Po całkowitym wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń