Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite ciasto na weekend. Polecam.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 317
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 69
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 317
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 69
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Składniki
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, żółtka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach zimne masło. Zarobić ciasto. Podzielić je na trzy części. Jedną częścią wylepić dno foremki. Foremkę z ciastem dać na pół godziny do lodówki. Drugą część ciasta zwinąć w folię i dać do zamrażarki na pół godziny. Trzecią część ciasta połączyć z kakao i dobrze wyrobić. Również dać do folii, a następnie do zamrażarki na pół godziny.. Po pół godzinie foremkę z ciastem dać do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i podpiec 10 minut. Potem wystudzić. Wyłożyć na ciasto rozmrożone owoce. Na owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto ciemne z zamrażarki. Potem piana z pięciu ubitych białek i 0,5 szkl. cukru pudru. Pianę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. Na pianę zetrzeć ciasto białe z zamrażarki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po całkowitym wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.