Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To portugalskie złoto wśród deserów! Pastéis de nata to złociste, chrupiące tartaletki z warstwowego ciasta z kremowym, budyniowym nadzieniem. Gdy je pieczesz, w całym domu roznosi się waniliowy aromat, zachęcający do zjedzenia tych pysznych babeczek!
miska, garnek, rondelek, forma na muffinki, mikser lub trzepaczka, sitko
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 514
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 157
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 514
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 157
Składniki
Gotowe ciasto francuskie zwiń w rulon i podziel na równe części. Jedną część włóż do formy na muffinki. Ciasto niech wystaje poza brzeg formy.
Do garnka wlej wodę oraz cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, przez około 3-4 minuty. Do rondelka wlej połowę szklanki mleka i gotuj w nim laskę cynamonu. Dodaj również skórkę z cytryny (bez białej części) oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj co jakiś czas. Gotuj przez około 4 minuty na średnim ogniu.
W osobnej misce połącz mleko z mąką i wymieszaj. Gdy mleko w garnku będzie już ugotowane, dolej mleko z mąką i energicznie mieszaj. Dodaj przygotowany wcześniej syrop z cukru. Gdy całość będzie gotowa, przelej zawartość garnka przez sitko. Ma pozostać jedynie sam płyn.
Gotowy płyn połącz z żółtkami i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną, ostudzoną mieszankę wlej do środka ciasta francuskiego, ale nie po same brzegi, a jedynie do połowy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (góra-dół) przez około 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu się babeczek pozostaw je do przestygnięcia na 5 minut. Mogą być serwowane również na ciepło.