Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski deser, który na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru. Są tak pyszne, że nie warto przygotowywać ich wyłącznie w tłusty czwartek. Wręcz idealnie pasują do popołudniowej kawy lub mocnej herbaty bez cukru.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12392
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13299
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5639
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12392
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13299
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5639
Składniki
Do dużej miski wbij jajka.
Dodaj do nich mleko, oliwę, alkohol oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki, aż uzyskasz jednolitą masę.
Zacznij stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej, cały czas mieszając, a następnie zagniatając ciasto ręcznie. Ugniataj do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta, które nie powinno kleić się do rąk.
Przykryj misę wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie formuj z ciasta niezbyt długie i dosyć grube wałeczki, a następnie ulep z nich oponki.
W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie smaż oponki na złoty kolor z obu stron.
Wymieszaj cukier puder z cynamonem, a następnie obtaczaj w nim oponki.