Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski deser, który na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru. Są tak pyszne, że nie warto przygotowywać ich wyłącznie w tłusty czwartek. Wręcz idealnie pasują do popołudniowej kawy lub mocnej herbaty bez cukru.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17645
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1774
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15286
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5208
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9024
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17645
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1774
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15286
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5208
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9024
Składniki
Do dużej miski wbij jajka.
Dodaj do nich mleko, oliwę, alkohol oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki, aż uzyskasz jednolitą masę.
Zacznij stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej, cały czas mieszając, a następnie zagniatając ciasto ręcznie. Ugniataj do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta, które nie powinno kleić się do rąk.
Przykryj misę wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie formuj z ciasta niezbyt długie i dosyć grube wałeczki, a następnie ulep z nich oponki.
W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie smaż oponki na złoty kolor z obu stron.
Wymieszaj cukier puder z cynamonem, a następnie obtaczaj w nim oponki.