Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski deser, który na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru. Są tak pyszne, że nie warto przygotowywać ich wyłącznie w tłusty czwartek. Wręcz idealnie pasują do popołudniowej kawy lub mocnej herbaty bez cukru.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103735
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2010
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5877
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103735
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2010
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5877
Składniki
Do dużej miski wbij jajka.
Dodaj do nich mleko, oliwę, alkohol oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki, aż uzyskasz jednolitą masę.
Zacznij stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej, cały czas mieszając, a następnie zagniatając ciasto ręcznie. Ugniataj do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta, które nie powinno kleić się do rąk.
Przykryj misę wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie formuj z ciasta niezbyt długie i dosyć grube wałeczki, a następnie ulep z nich oponki.
W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie smaż oponki na złoty kolor z obu stron.
Wymieszaj cukier puder z cynamonem, a następnie obtaczaj w nim oponki.