Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski deser, który na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru. Są tak pyszne, że nie warto przygotowywać ich wyłącznie w tłusty czwartek. Wręcz idealnie pasują do popołudniowej kawy lub mocnej herbaty bez cukru.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 323
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1156
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 323
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1156
Składniki
Do dużej miski wbij jajka.
Dodaj do nich mleko, oliwę, alkohol oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki, aż uzyskasz jednolitą masę.
Zacznij stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej, cały czas mieszając, a następnie zagniatając ciasto ręcznie. Ugniataj do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta, które nie powinno kleić się do rąk.
Przykryj misę wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie formuj z ciasta niezbyt długie i dosyć grube wałeczki, a następnie ulep z nich oponki.
W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie smaż oponki na złoty kolor z obu stron.
Wymieszaj cukier puder z cynamonem, a następnie obtaczaj w nim oponki.