Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Profiteroles to klasyczne francuskie ciastka, których korzenie sięgają Włoch. Obecnie znane na całym świecie, występują w różnych wersjach, np. nadziewane kremem lub lodami. W tej wersji profiteroles to aksamitne, chrupiące ptysie wypełnione puszystym kremem, polane czekoladowym sosem. Są nieco mniejsze od ptysi i bardzo często podawane w formie croquembouche, czyli piramidy z ułożonych na sobie ptysi. Deser doskonale nadaje się na każdą okazję!
papier do pieczenia, rondel, miska, rękaw cukierniczy
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 620
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 794
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1598
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 620
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 794
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1598
Składniki
Do garnka wlej wodę, mleko oraz dodaj masło, cukier, sól rondelku podgrzej wodę, mleko, masło, cukier i sól, aż masło się rozpuści. Gotuj na średnim ogniu. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przełóż do miski i odstaw na kilka minut do przestudzenia.
Wsypuj stopniowo mąkę, mieszaj energicznie, aby nie powstawały grudki. Następnie odstaw z ognia. Dodaj 2 jajka, mieszaj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy ciasto będzie nieco przywierać do garnka, to znak, że jest już gotowe.
Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Najlepiej użyć mniejszych porcji. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (w tym czasie możesz już włączyć piekarnik do 200 stopni). Za pomocą rękawa twórz małe ciastka (podobnie jak bezy). Zwilż palce wodą i uformuj ładne czubek ptysi, nieco spłaszczając. Piecz w piekarniku przez 20 minut
Gdy ciastka są w piekarniku, przygotuj w międzyczasie polewę czekoladową oraz krem, którym wypełnisz ciastka.
Przygotowanie kremu. 0,5 litra śmietanki kremówki połącz z ekstraktem waniliowym oraz cukrem pudrem i miksuj do uzyskania gęstej, kremowej masy. Przełóż do rękawa cukierniczego kremową masę.
Ponieważ ciastka są dość chrupkie, możesz użyć rękawa cukierniczego, aby włożyć do środka krem, ale możesz również przekroić ptysie na pół. Ważne: upewnij się, że ptysie są ostudzone, aby się nie pokruszyły. Następnie wypełnij je kremem.
Na koniec przygotuj czekoladę do polania.
Czekoladę połam na kawałki i umieść w miseczce. Do rondelka dodaj pokruszoną ciemną czekoladę, kremówkę oraz masło. Całość podgrzewaj na średnim ogniu przez chwilę, po czym odstaw z ognia. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Niech polewa nieco przestygnie. Polewaj ciastka polewą czekoladową, a jeśli z jakiegoś powodu nie możesz użyć czekolady, to posyp ciastka cukrem pudrem.