Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser podobno pochodzi ze śląska ale w Wielkopolsce pojawia się często i smakuje równie dobrze:) Jest prosty, szybki i tani w przygotowaniu, dlatego warto go przygotować.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2223
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3307
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1350
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2108
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2223
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3307
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1350
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2108
Składniki
Żelatynę zalewamy wodą /ok. 1/4 szklanki/ i czekamy aż napęcznieje /ok.15 min/. Następnie podgrzewamy ale pilnujemy żeby jej nie zagotować. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier a gdy się rozpuści dodajemy żółtka. Do dobrze ubitych jajek dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy płynną przestygniętą żelatynę i mieszamy. Przekładamy do pucharków i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.