Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser podobno pochodzi ze śląska ale w Wielkopolsce pojawia się często i smakuje równie dobrze:) Jest prosty, szybki i tani w przygotowaniu, dlatego warto go przygotować.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1311
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 123
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 54
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1311
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 123
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 54
Składniki
Żelatynę zalewamy wodą /ok. 1/4 szklanki/ i czekamy aż napęcznieje /ok.15 min/. Następnie podgrzewamy ale pilnujemy żeby jej nie zagotować. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier a gdy się rozpuści dodajemy żółtka. Do dobrze ubitych jajek dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy płynną przestygniętą żelatynę i mieszamy. Przekładamy do pucharków i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.