Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować prosty deser na niedzielę? Wystarczą letnie owoce, trochę bitej śmietany i kruszonki. W połączeniu stają się idealną przekąską po obiedzie, która nie tylko wspaniale smakuje, ale także schładza i orzeźwia. Całość prezentuje się pięknie i kolorowo, zachwycając nie tylko podniebienie, ale także oczy. Z powodzeniem możesz też użyć innych owoców – truskawek, śliwek czy też bardziej orientalnych – ananasa, liczi czy mango. Stwórz swoją własną, ulubioną kompozycję!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 567
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2800
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1671
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14529
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 567
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2800
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1671
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14529
Składniki
Przygotuj kruszonkę.
Mąkę upraż w misce, w kuchence mikrofalowej na wysokiej mocy przez 90 sekund w trzech etapach. Alternatywnie możesz ją także podprażyć na patelni.
W misce wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania konsystencji mokrej kruszonki.
Przygotuj bitą śmietanę.
Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Przenieś ją do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki.
Złóż deser.
Maliny i brzoskwinie umyj. Z brzoskwiń usuń pestki i pokrój owoce na mniejsze kawałki.
Do pucharków wsyp trochę kruszonki, a następnie przemieszane owoce.
Na wierzch wyciśnij gwiazdkę z bitej śmietany. Udekoruj całość świeżą maliną i listkami mięty.
Prosty deser na niedzielę podawaj po schłodzeniu przez 15 minut w lodówce. Nie przechowuj dłużej, bo bita śmietana rozpłynie się, a owoce puszczą sok.